Voortgang van onze planning 2e rapportage:
- De inkoop Jeugd (verblijf, behandeling, begeleiding en dagbesteding) voor 2019 is gestart. De aanbieders en cliënten zijn in dit proces actief betrokken. De contracten voor Jeugd-GGZ worden met de aanbieders geëvalueerd. De nieuwe contracten voor Ernstige Enkelvoudige Dyslexie zijn per 1 juli 2018 ingegaan. Dit is in samenwerking met het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs uitgevoerd.
- De methodiek toekomstplan is geïmplementeerd. Dit is een tool waarmee een jongere zicht en grip krijgt op alles wat er gaat veranderen op weg naar volwassenheid: werk/onderwijs, veiligheid, gezondheid, vrije tijd en wonen. De eerste jongeren maken nu gebruik van de eerste toekomstplannen.
- De huisartsen zijn geïnformeerd over de wens van de gemeente om een praktijkondersteuner (POH) jeugd GGZ beschikbaar te stellen in alle huisartsenpraktijken. Momenteel zijn wij in gesprek met de aanbieder van POH's over de opdracht. De verwachting is dat wij deze opdracht met ingang van 2019 kunnen verstrekken.
- De Gecertificeerde Instellingen (GI) zijn aangewezen om de wettelijke taken Jeugdbescherming en -reclassering uit te voeren. De colleges van de regio’s Gooi en Vechtstreek, West-Friesland, Kop van Noord-Holland, Alkmaar, IJmond en Zuid-Kennemerland hebben in maart/april besloten om de wettelijke taken JBJR in bovenregionale samenwerking te waarborgen. In juli is het inkooptraject gestart. Voor start van dit traject heeft West-Friesland aangegeven uit het inkooptraject te stappen. Gooi en Vechtstreek is in september uit het inkooptraject gestapt. Op 18 oktober 2018 heeft een regionale bijeenkomst plaats gevonden. Tijdens deze bijeenkomst bent u geïnformeerd over de stand van zaken dit traject.
- Veilig thuis is vanaf 30 maart 2018 onder verscherpt toezicht. Vanaf toen tot aan het aflopen van de termijn hiervoor (30 september 2018) heeft de Inspectie meerdere bezoeken afgelegd aan Veilig Thuis. Veilig Thuis heeft extra personeel ingezet om de wachtlijsten weg te werken maar kampt met een hoog ziekteverzuim door de hoge werkdruk en inwerken van nieuwe medewerkers kost tijd. Bovendien is er een forse toename van het aantal meldingen. De Inspectie verwacht dat, gezien de stappen die Veilig Thuis heeft gezet en nog aan het zetten is, Veilig Thuis binnen vier maanden wel aan de eisen en gestelde verwachtingen kan voldoen. Daarom heeft de Inspectie het verscherpt toezicht verlengd tot 15 januari 2019. De gemeenten hebben hiervoor extra middelen vrijgemaakt.
- De pilot MDA++ (Multidisciplinaire aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling) loopt vertraging op. Er is meer tijd nodig voor de voorbereidende afspraken met de verschillende partijen, zoals met de politie. Bovendien hebben de drie betrokken Veilig Thuis organisaties te maken met een hoge werkdruk en wachtlijsten. Met name deze partijen zijn cruciaal in de werkwijze van MDA++.De verwachting is dat in 2019 de eerste resultaten wel kunnen worden besproken. Daarom is het nodig om de voor 2018 gereserveerde gelden voor de pilot mee te nemen naar 2019.
- De Integrale Crisisdienst Jeugd 0-18 is per 1 juli 2018 operationeel.